Подовий або череневий хліб

  • 5
  •  
  •  
  •  

Подовый хлеб

Череневий хліб , так названий із-за особливостей випікання. На відміну від формового хліба, який випікається виключно у формі для випічки, череневий хліб випікали на підлозі печі інакше іменованому як “под” або “черінь “.

Черінь – нижня площина, дно печі, де горять дрова — місце для випікання хліба і варіння страв. [Ганна:] Ти краще позашпаровуй та черінь добре вирівняй, бо горшки перевертаються, а малювати не треба, то примха (Карпенко-Карий, I, 1960, 291);  * У порівняннях. Ґрунт був сухий, як черінь у печі (Любомир Дмитерко, Наречена, 1959, 66);

Словник української мови: в 11 томах. — Том 11, 1980. — Стор. 308.

Подовий хліб – випечений на поду в печі. Мільйони людей щоденно споживають хліб. Одні люблять чорний, житній, інші — білий, пшеничний, одним до смаку подовий, іншим — формовий (Літературна газета, 16.XII 1960, 2).

Словник української мови: в 11 томах. — Том 6, 1975. — Стор. 752.

 

Інгредієнти:

Ингредиенты подового хлеба
  •  325 мл води
  • 2 ч.л. солі
  • 2 ст. л. цукру
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • 600 г борошна
  • 1,5 ч.л. сухих дріжджів

 

Приготування:

Воду підігріти до t=40° C. Всипати у воду увесь цукор, 2-3 ст. л. муки і дріжджі. Накрити тканиною або кришкою і почекати, поки дріжджі оживуть (повинна з’явитися пінна “шапка”).

Дрожжи

Після того, як ми переконаємося, що дріжджі працюють, у борошно, що просіює, виливаємо опару, додаємо сіль і соняшникову  олію. Замішуємо тісто…

Готовое тесто "колобок"

…кладемо його в миску, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці, поки не збільшиться в два-три рази.

Будущий хлебушек

В цей час включаємо духовку і розігріваємо до 200°С. Робимо на батоні поперечні надрізи глибиною до 2х см Даємо заготівлі ще трохи підійти. Ставимо деко із заготівлею в духовку і випікаємо 15 мін при t=200°С. Знижуємо t до 180°С і випікаємо ще хвилин 30. Готовність хліба перевіряється постукуванням по дну буханця, при цьому має бути глухий звук.

 

 

Смачного!

Ваша оценка
recipe image
Рецепт
Подовий або череневий хліб
Опубликован
Средний рейтинг
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *