Болгарський гювеч (Gyuveche). Рецепт приготування з відео.
Гювеч (гівеч) – загальна назва страв болгарської, молдавської, румунської кухні, що готуються з м’яса з додаванням великої кількості овочів. Назва страви пішла від посуду, в якій вона готується – глиняного горщика з кришкою – гювеч. Якщо гювеч готується в порціонному горщику, то за кілька хвилин до готовності страви зверху розбивається одне яйце.
Приступимо до приготування гювечу. Для цього знадобиться:
Інгредієнти для гювечу дані в розрахунку на один горщик об’ємом 750 мл.
- куряче філе – 150 – 200 г;
- картопля – 2 шт (середнього разміру);
- морква – 1 шт (невелика);
- баклажан – 1 шт (невеликий);
- цибуля – 1 шт (середня);
- перець гострий – до смаку (не переборщіть);
- перець болгарський – 1 – 2 шт;
- помідори – 2 шт;
- часник – 1 – 2 зубка;
- яйце – 1 шт;
- сир напівтвердий (наприклад, “Моцарелла”) – 50 г;
- сіль;
- перець чорний мелений;
- петрушка;
- олія для смаження
Переходимо безпосередньо до процесу приготування.
- Спочатку поставте варити картоплю до напівготовності.
- Поки картопля відварюється, очистіть і наріжте невеликими кубиками баклажани, складіть їх в окремий посуд і посоліть для того, щоб овочі пустили сік і віддали гіркоту.
- Наріжте помідори, перець і цибулю довільними шматочками середнього розміру.
- Натріть моркву і сир на тертушці.
- Не забувайте стежити за картоплею – в залежності від сорту вона вариться різний час – нам потрібна напівготова картопля.
- Наріжте м’ясо.
- На розігріту сковороду налийте трохи олії і підсмажте м’ясо з цибулею протягом 5 хвилин. З баклажанів злийте рідину яка з’явилася та додайте їх разом з морквою в сковороду до м’яса, все перемішайте і тушкуйте ще 10 хвилин.
- При бажанні можете протушкувати пару хвилин помідори з перцем. Але це не обов’язково.
- Відварену картоплю наріжте середніми шматочками.
- На дно глиняних горщиків налийте по чайній ложці рослинного масла і покладіть спочатку картоплю, потім м’ясо з баклажанами, а зверху – помідори з перцем. На мою думку, соковиті овочі краще укладати зверху – так соком просочаться все нижні шари. Посоліть і поперчіть за смаком.
- Накрийте горщики кришками і поставте в попередньо розігріту до 220 ° С духовку на 30 хвилин.
- Через 30 хвилин дістаньте горщики з духовки і зверху майже готового блюда насипте тертий сир і розбийте по одному яйцю. Трохи посоліть. Закрийте горщики кришками і знову відправте в духовку приблизно на 7 хвилин.
Готову страву можна прикрасити зеленню і скибочками помідорів.
На приготування гювечу в запропонованому варіанті, разом з підготовкою, знадобиться приблизно 1 година 10 хв. 🙂
Гювеч – це дуже смачно і готувати його можна по-різному – з м’ясом і без, з рибою, і з різним набором овочів, з попередньої кулінарною обробкою інгредієнтів і без неї.
Фантазуйте – і нехай вам буде смачно!