Тетянин борщ

Борщ      Що таке борщ? На це питання будь-який українець відповість приблизно так: “Борщ – це такий…, ну, борщ – це борщ”.

Борщі бувають різні. Навіть залежать від пори року. Наприклад, навесні варять зелений борщ з щавлем. Бувають борщі пісні і з м’ясом. Навіть борщ з рибою існує.

У кожної господині свій борщ. У однієї господині з однакового набору продуктів кожного разу виходить різний за смаком і навіть за кольором борщ. Від чого ж залежить смак борщу? Від всього – від картоплі, капусти, м’яса, помідорів, води, дня тижня, місячного циклу і, звичайно ж, настрою господині.

І усім відомо, що якщо немає борщу, то їсти нічого.

У моїй сім’ї існували три різновиди борщу. Бабуся Саша варила борщ з галушкою і затовкувала салом з часником. Бабуся Уля варила борщ з квашеним буряком. А у мами був борщ без квашеного буряка, іноді з галушкою і не затовчений салом з часником.

Коли я вийшла заміж, довелося трішки перевчатися. Річ у тому, що ні мама, ні бабусі ніколи не клали у борщ червоний (вінегретний) буряк, а тільки спеціальний – так званий, борщовий. А чоловік звик до кольору і смаку борщу саме з вінегретним буряком. Ось тоді я і зрозуміла, що борщ – поняття багатоваріантне.

Зараз я можу зварити будь-який борщ, але ось борщ з галушкою мені не вдається, і не вдається із-за галушки. Якось я не встигла підгледіти у бабусі рецепт. Але у мене все попереду.

А зараз я відкрию великий секрет))) – іноді я варю борщ без помідорів і томатної пасти. Просто кладу більше буряка (він має бути інтенсивно забарвлений).

Мій варіант борщу – це не істина в останній інстанції, не канон, це Тетянин борщ.

2 коментарі

  • Тетяна

    борщ с галушкой по-украински!!! Борщ, наш борщ никак ни со свеклой!!!!!!! Украинский борщ только на томатах и без свеклы!!!! А фото с какими то калачиками в борще вообще смешно! Галушка это не шарики из теста!!! Тут нет возможности прикрепить фото, поэтому заходите на фейсбук ко мне и увидите, что такое украинский борщ (на курятине а не на сале!!!!!!!) и с галушкой))) https://www.facebook.com/Klasika63

    • Tatiana

      Доброго дня! Дякую за коментар і за вашу емоційність. Але дозвольте не погодитися з вами.
      У прадавніх українців не було помідорів, а був щавель. Найперший борщ був саме з щавлем. Пізніше, коли на території України почали з’являтися картопля, буряк, капуста та помідори – вони потрапили до борщу. Але й зараз існує весняний зелений борщ з щавлем.
      І до того ж, у кожному регіоні України, у кожній родині існують свої традиції приготування борщу.
      На фото – борщ без галушки і тим більше без “калачиків”)))
      На жаль, у вас на сторінці у Facebook, я не знайшла, що таке український борщ. Але дещо про історію борщу прочитала тут http://horting.org.ua/node/1364

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *